b.jpg

Tage & Söner prisas med internationell utmärkelse - vinnare av ELCA Trend Award 2022

Nu står det klart att Harplinge äldreboende i Halmstad tagit hem segern i den internationella tävlingen ELCA Trend Award 2022. Harplinge äldreboende var ett av fem bidrag som nominerats som segrare till tävlingen. Arbetet är utfört av markavdelningen på Tage & Söner Byggnads AB i Halmstad.

Det är European Landscape Contractors Association, ELCA, som vart annat år delar ut priset ELCA Trend Award till ett projekt som uppfyller de högsta professionella standarderna inom landskapssektorn. Priset delades ut på den internationella trädgårdsmässan GaLaBau i Nürnberg, Tyskland. Temat i årets tävling var ”inverkan av grön miljö på människors hälsa för välbefinnande och lärande”. Inför varje utmärkelse utses ett land med ett specifikt tema till Trendpriset. Temat har varit: Inverkan av grön miljö på människors hälsa för välbefinnande och lärande. På grund av pandemin delas priset ut under 2022.

Harplinge äldreboende vann med juryns motivering: ”Detta är ett av de mest hållbara projekten som tar hänsyn till alla aspekter av hälsa och välbefinnande. Det var ett komplett projekt från början, med hänsyn till behoven, designen och människorna där. Alla parter kunde aktivt samarbeta, delta och bidra i hela processen. Hela projektet är hanterbart och samtidigt prisvärt och användbart för de boende, inklusive personer med särskilda behov av hjälp och stöd. Detta projekt är designat av och för samhället. Och slutligen, den sociala aspekten av hälsa och välbefinnande stöds tydligt av det speciella värdet av att leva grönt.”


Äldreboende med tema trädgård och natur 
På varje äldreboende i Halmstads kommun finns ett tema och en konceptansvarig som ordnar temabaserade aktiviteter. På Harplinge äldreboende är det Heidi Nilsson som planerar och håller i aktiviteter kopplade till trädgård och miljön. Personal och boende ansvarar tillsammans för att så, plantera, sätta potatis, odla bär och grönsaker.

Äldreboendet omsluts av grönska på fina innegårdar. Byggnaden är i ett plan och alla 60 lägenheter har varsin egen uteplats. Utöver det har varje avdelning en atriumgård och boendet har två större trädgårdar med bland annat en äppellund.

- Det finns ett fint lagarbete bakom den här vinsten och det här visar hur bra det kan bli när vi jobbar tillsammans. Roger Larsson från Tage & Söner var på plats i Nürnberg för att mottaga priset.Håkan Carlsson på Rikshem i Halmstad menar att man håller en hög skötselnivå och ser fram emot hur man tillsammans kan utveckla samarbetet än mer till glädje och nytta för de som bor på Harplinge äldreboende.

– Vi är jättestolta över detta pris säger Heidi Nilsson, konceptansvarig på Harplinge äldreboende. Vi använder trädgårdarna dagligen till att bland annat odla egna grönsaker, potatis, frukter och bär. Vi vill att våra boenden ska få vara med i hela odlingsprocessen för att sedan kunna ta del av det i form av lukter och smak. Det är välbefinnande för kunderna att komma ut när det blommar, att kunna känna dofter som väcker gamla minnen till liv. Även för personalen är det välbefinnande att arbeta i denna miljö.

Harplinge äldreboende var ett av fem bidrag som nominerats och under försommaren besökte den internationella juryn Harplinge och de andra nominerade bidragen.